Site Map

Bugün : 19.03.2024

Haberler

Türkiye'nin İlk Milli Gözlem Uydusu Rasat 5 Yaşında

20 Agu
Türkiye'nin İlk Milli Gözlem Uydusu Rasat 5 Yaşında

TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü (TÜBİTAK UZAY) tarafından, Kalkınma Bakanlığı desteğiyle Türkiye’de tasarlanıp üretilmiş olan ilk yerli gözlem uydusu olan RASAT, tasarım ömrü üç yıl olmasına rağmen, yörüngede beşinci yılını başarıyla tamamladı. TÜBİTAK UZAY’ın, BİLSAT Uydusu’ndan sonra sahip olduğu ikinci uzaktan algılama uydusu olan ve 17 Ağustos 2011 tarihinde Rusya’dan fırlatılan RASAT Uydusu, Dünya etrafında 26 bin 724 tur atarak, 11 milyon kilometrekarelik alanı taradı ve bin 800 şerit görüntüyü yer istasyonuna aktardı.

Güneş’e eş zamanlı dairesel yörüngede, 700 km irtifada bulunan RASAT Uydusu, 7,5 m siyah-beyaz, 15 m çok bantlı uzamsal çözünürlükte süpürçek (pushbroom) kameraya sahip. Yeniden ziyaret zamanı ortalama dört gün olan, üç eksende kontrol edilebilen RASAT’ın her bir çerçeve görüntüsünün boyutları 30 km X 30 km ve 960 km uzunluğuna kadar şerit görüntü alabiliyor.

Uydu Teknolojisinde Türkiye’yi Söz Sahibi Yaptı

RASAT Projesi kapsamında, uydu montaj, entegrasyon ve test laboratuvarları büyütüldü; uydu tasarım, üretim ve test konularında 100’den fazla uzman yetiştirildi. Tamamı ülkemizde Türk mühendisler tarafından tasarlanıp üretilen milli gözlem uydumuz RASAT ile Türkiye, uydu teknolojisinde söz sahibi bir ülke konumuna gelirken, TÜBİTAK UZAY da, bir uydu projesinin baştan sona gerçekleştirilmesini sağlayabilecek sistem tasarımı ve entegrasyon yeteneklerine sahip olduğunu gösterdi.

Dünya’nın Her Yerinden Görüntü Alabiliyor

RASAT, geliştirilen Yüksek Performanslı Uçuş Bilgisayarı (BiLGE), 100Mbps hızında X-bant Verici ve Gerçek Zamanlı Görüntü İşleme (GEZGİN-2) ekipmanları ile yerli uçuş ve yer istasyonu yazılımlarını başarıyla çalıştırarak, uzay tarihçesi kazandırdı. Böylelikle, TÜBİTAK UZAY, sadece sistem seviyesinde değil alt sistemler kapsamında da yetkinliğini ortaya koydu. İlk yerli gözlem uydusu olan RASAT’ın yörünge özelliği sayesinde Dünya’nın her yerinden görüntü alınabiliyor. RASAT Uydusu’ndan indirilen ham görüntüler geometrik ve radyometrik düzeltmelerin ardından koordinatlandırma işlemleri yapılarak GEZGİN Portalı’na aktarılıyor. RASAT görüntüleri haritacılık, afet izleme, ormancılık, kentsel planlama gibi alanlarda kullanılıyor.

 

www.gezgin.gov.tr adresinden GEZGİN Portalı’na bağlanarak;

 

·         Çizimle arama,

·         Sınırlara göre arama,

·         Yer ismine göre arama,

·         Koordinat bilgisi girilerek arama,

·         Dosya yükleyerek arama

 

özelliklerini kullanarak istenilen alana ait görüntüleri hızlı ve kolay bir şekilde indirebilirsiniz.

Yazan Admin

Gönderildi Agu,20.2016

Bu yazı toplamda 3051 kez okundu
Facebook Twitter Google+ LinkedIn Pinterest Addthis

Yorum

(*) Zorunlu alanlar

CAPTCHA

Resmi görüntülemekte sorun yaşıyorsanız yenileyiniz.

Lütfen bu alana yukarıda gördüğünüz güvenlik kodunu giriniz

Yorumlar(0)

Henüz Yorum Eklenmemiş

Ön Kayıtlar Başladı!

ön kayıtlar başladı

Duyurular



Toplam Ziyaret: 889098 Online Ziyaretçi: 5 Bu Sayfaya Toplam Ziyaret: 415763 Bugünlük Ziyaret: 121