Site Map

Bugün : 29.03.2024

Haberler

Dikkat Mobil Tuzaklar Artıyor!

27 Haz
Dikkat Mobil Tuzaklar Artıyor!

Intel Security, yayınladığı McAfee Labs Tehdit Raporu: Haziran 2016'ya göre veri sızdırma, dosya inceleme, sahte SMS mesajı ve başka kötü niyetli işlemleri gerçekleştirme özelliğine sahip kodlar içeren 21 mobil uygulamanın 5 binden fazla farklı sürümünü tespit etti.

Yıllardır yaygın bir şekilde teorik tehdit olarak düşünülen tuzaklı mobil uygulamalar, mobil işletim sistemlerine özgü uygulamalar arası iletişim özelliklerini kullanarak zararlı işlemler gerçekleştiriyorlar. Bu tür işletim sistemleri kum havuzlarında uygulamaları izole etmek, becerilerini kısıtlamak ve granüler seviyede sahip oldukları izinleri kumanda etmek için pek çok farklı teknik kullanıyor. Mobil platformlarda uygulamaların kum havuzu sınırları üzerinden birbirleriyle iletişime geçebilmesi için çeşitli yöntemler mevcut. Tuzaklı uygulamalar birlikte çalışarak uygulamalar arası becerileri kötü niyetli amaçlara hizmet verecek şekilde kullanabiliyor.

2016 yılının ilk üç aylık raporu ayrıca W32/Pinkslipbot Trojan (Qakbot, Akbot, QBot olarak da biliniyor) virüsünün geri döndüğünü açıklıyor. Solucan benzeri özellikleriyle ilk defa 2007 yılında ortaya çıkan, sisteme izinsiz erişim sağlayan ve hasar verici etkiye sahip olan bu Trojan virüsü, banka bilgileri, eposta şifreleri, dijital sertifika hırsızlığında kullanılan kötücül amaçlı yazılım ailesi olarak hızla ün kazanmıştı. Pinkslipbot, kötücül yazılım araştırmacılarının bu virüsü parçalayarak geri mühendislik çabalarını engellemek amacıyla anti-analiz ve çok katmanlı şifreleme gibi özelliklerle donanmış olarak 2015 yılı sonlarında yeniden ortaya çıktı. Raporda, Trojan’ın oto-güncelleme ve veri sızdırma mekanizması hakkında ayrıntılı bilgilerin yanı sıra McAfee Labs sayesinde Pinkslipbot virüsü bulaşmalarını ve bilgi hırsızlığını nasıl gerçek zamanlı olarak izleyebileceğiniz anlatılıyor.

Son olarak, McAfee Labs ana akım hesaba dayalı adresleme (hashing) işlevlerinin durumunu inceliyor ve işletmelere en son çıkan, en güçlü hashing standartlarını uygulayarak sistemlerini bir an önce güncellemelerini öneriyor.

2016 ilk çeyreğindeki tehdit istatistikleri

Fidye yazılımlar:Düşük vasıflı suçluların da fidye yazılım siber suç çevrelerine girmeye başlamaları ile yeni fidye yazılım örneklerinde bu çeyrek dönemde yüzde 24 oranında artış yaşandı.

Mobil:Yeni mobil kötücül yazılım örnekleri 2016 yılı ilk çeyreğinde bir önceki döneme göre yüzde 17 oranında arttı. Toplamda mobil kötücül yazılım örneğindeki artış ise yüzde 23 oranında gerçekleşerek, son bir yıllık dönemdeki artışı yüzde 113’e taşıdı.

Mac OS’a yönelik kötücül yazılımlar: Özellikle VSearch zararlı reklam yazılımındaki artış nedeniyle Mac OS’a yönelik kötücül yazılımlar yılın ilk çeyrek döneminde hızla büyüdü. Toplam örnek sayısı son çeyrekte yüzde 68 oranında, son bir yılda ise yüzde 559 arttı.

Makro kötücül yazılım: Yeni makro kötücül yazılım örneklerindeki 2015 yılında %42 oranında yaşanan artış halen devam ediyor. Yeni makro kötücül yazılım türleri sosyal mühendislik aracılığıyla derlenen bilgileri kullanan gelişmiş spam saldırılarıyla kurumsal ağlara saldırmayı sürdürüyor.

Gamut botnet: Hacmini yaklaşık %50 oranında arttıran Gamut botnet, ilk çeyreğin en etkin spam botneti oldu. Yaygın spam saldırıları, hızla zengin olma vaatleri ve sahte ilaç tedariki sunuyor gibi görünüyor. 2015 yılı son çeyreğinde en hızla yaygınlaşan spam botnet olan Kelihos ise dördüncü sıraya yerleşti.
kaynak: btnet.com.tr

Yazan Admin

Gönderildi Haz,27.2016

Bu yazı toplamda 1102 kez okundu
Facebook Twitter Google+ LinkedIn Pinterest Addthis

Yorum

(*) Zorunlu alanlar

CAPTCHA

Resmi görüntülemekte sorun yaşıyorsanız yenileyiniz.

Lütfen bu alana yukarıda gördüğünüz güvenlik kodunu giriniz

Yorumlar(0)

Henüz Yorum Eklenmemiş

Ön Kayıtlar Başladı!

ön kayıtlar başladı

Duyurular



Toplam Ziyaret: 893673 Online Ziyaretçi: 4 Bu Sayfaya Toplam Ziyaret: 418269 Bugünlük Ziyaret: 193